Fulkultur

Dags för lite fullkulturFulkultur

Posted by NickeDacke Fri, October 24, 2008 23:57:18

Problemet med att ge sig på att kritisera att en del personer tycker sig kunna avgöra vad som är fin- respektive fulkultur är att man själv tvingas in och göra samma sak om man börjar kritisera andras bedömningar. Det är då det är skönt att USA finns.

Har just kommit hem från Egypten. Faraoner! Mumier! Pyramider! 4500 år gamla magbakterier. I morgon tänker jag klä ut mig till en mumie för att föra USA's 50-åriga eller så Halloweenkultur vidare. Helt plötsligt känns det lite lättare att sålla i de olika kulturlagren. Jag får lägga ut ett par bilder från denna kulturyttring om ett par dagar.

Flipprar lite bland TV-kanalerna. Nyinspelning av Apornas planet. Heja USA. Något program där några står och spöar upp varandra i en bur... Heja USA. Jag vill inte lägga någon värdering i om det är sämre eler bättra men det känns lite ytligare än att lägga ner 30 - 40 år på att låta resa en pyramid över sig.

Fin kulturFulkultur

Posted by NickeDacke Sat, February 16, 2008 00:27:50

Sitter och funderar lite över vad fulkultur egentligen är medans jag bygger fulkulturs hemsida och kommer på att det måste stå för det som finkulturen inte är. Vad passar då bättre än att börja med att ta reda på vad finkultur är. I sann demokratisk anda får vi väl alla vara överens om att Wikipedia står för den sanna definitionen av allt och så även för begreppet finkulur så jag hämtar definitionen från dom. Så här lyder den den 16 feb 2008:

Finkultur är en, ofta nedsättande, benämning för kulturella uttryck som menas eller anses vara mer bildade eller djupa än andra kulturella uttryck. Motsatsen är vanligen populärkultur, eller också folkkultur men gränserna däremellan är mycket oklara (jämför till exempel Marie-Louise Ekman). Förr talade man ofta om kvalitet som kriterium för finkultur, men numera har detta tystnat då detta anses alltför subjektivt. Många anhängare av finkultur kallar offentligt populärkultur för "skräpkultur".

Termen finkultur myntades av sociologen Harald Swedner år 1965 då han gjorde en utredning av kulturella institutioner i sex stora svenska städer, och användes då bara ironiskt, med anspelning på finrum. Finrum är som bekant rum som är vackert möblerade men som sällan används. Swedner ansåg att "finkulturen" hade en liknande funktion för de borgerliga samhällsklasserna.

Finkultur har i viss mån varit associerat med de övre samhällsklasserna, men detta samband har bleknat. Numera används begreppet ibland om den kultursyn som återspeglas på de stora dagstidningarnas kultursidor, av somliga kallat kulturelitism.

Kick-offFulkultur

Posted by NickeDacke Sat, January 26, 2008 00:17:49

Sitter och har kick-off för fulkultur.se.

Det här kommer att bli stort. Har redan börjat fundera på fullkultur.se. Har varit där ett par gånger och skapat de mest häpnadsväckande konstverk under kraftig toxination. Det hjälper den kreativa processen.

Fulkultur.se är en motkraft till finkultur. Jag vet bara inte vad det är utan bara vad det inte är. Jag vet inte om jag ska tycka om det eller helt enkelt "joina forcen" och tycka illa om fulkulturen. Skall fulkultur.se hjälpa till och jaga ful kultur enligt gängse mening och hänga ut den till allmän beskådan och smädelse eller skall vi föra fram icke fin kultur på ett snällt och hjälpsamt sätt? Vad gör man om fulkultur blir finkultur då? Om någon stackars fulkulturkonstnär som målar av kändisar och soppburkar helt plötsligt blir insläpt i finkulturens rum och får prislappar med många nollor på sina tavlor? Har han lämnat fulkulturens arena då och anslutit sig till finkulturen?

Jag får nog börja med att kolla vad ful, fin och kultur betyder innan jag fortsätter. Undrar om det går att hitta orden finkultur och fulkultur någonstans?

Orkar inte tänka mer.

Popkultur?

Kitch?